Wpływ probiotyków na zdrowie
O korzystnym wpływie probiotyków na zdrowie mówi się bardzo dużo. Te „dobre” bakterie, żyjące w przewodzie pokarmowym nie tylko wspomagają procesy trawienne, lecz również pomagają w zwiększeniu odporności, zwalczaniu depresji czy otyłości. Probiotyki kojarzą się głównie z postacią kapsułek lub proszku, jednak wiele pokarmów, które spożywamy codziennie, zawiera te przyjazne bakterie.
Oto najważniejsze z nich:
-
jogurty z napisem „żywe i aktywne kultury” na etykiecie. Aby mogły zostać uznane za produkt probiotyczny w 1 gramie powinny zawierać minimum 10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium lub 100 mln bakterii Lactobacillus. Dobrej jakości produkty podają listę szczepów bakterii użytych do produkcji. Jeżeli wśród składników znajduje się cukier, eliminuje to produkt jako probiotyczny;
-
kefir i maślanka uważane są za lepsze źródło probiotyków nawet od jogurtu. Zawierają do 20 różnych typów przyjaznych bakterii. Również i tu jednak zawartość cukru oznacza rezygnację z probiotycznych właściwości;
-
produkty marynowane i kiszone, jak kapusta, ogórki i inne warzywa. Jednak szukać należy produktów kiszonych w solance, najlepiej przy użyciu soli morskiej, a nie tych z zawartością octu, który hamuje wzrost flory bakteryjnej. Nie mogą też one być konserwowane. Dodatkowo, sok z kiszonek bogaty jest w elektrolity łagodzące skurcze mięśni wywołane wysiłkiem;
-
chleb na zakwasie i kwas chlebowy – produkowany na bazie drożdży i bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus. Ma niski indeks glikemiczny, co zapewnia dłuższe utrzymywanie się uczucia sytości.
Naukowcy wciąż sprzeczają się, czy organizm lepiej wchłania probiotyki z suplementów diety, czy wprost z żywności, więc spożywanie produktów z ich zawartością jest niezwykle ważne.